z ostatniej chwili
UWAGA !!! Od 1 paździenika zmiana godzin pracy urzędu, PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA 7:30 - 15:30, CZWARTEK 10:00 - 18:00, PIĄTEK 7:00 - 15:00 W związku ze zmianą godzin otwarcia Urzędu zmianie ulegają godziny funkcjonowania KASY URZĘDU: WTOREK 8.00-12.00, ŚRODA 13.00-15.00, CZWARTEK 10.00-14.00
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Powiększ: A A A
A A A A A

Aktualności


Warsztaty kulinarne w Olszówce

03/06/2014, dodał: czytano: 2721 razy
Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Olszówka po raz pierwszy zorganizowało warsztaty z gotowania potraw regionalnych oraz potraw z lokalnych ziół.

Warsztaty zorganizowane zostały w zakresie zadania publicznego pn. „Historia, tradycja i dziedzictwo kulturowe regionu Zagórzan - to co łączy i jednoczy”, które realizowane jest w ramach dotacji uzyskanej z Urzędu Gminy Mszana Dolna w drodze otwartego konkursu ofert. Pokaz gotowania i degustacja potraw odbyły sie 28 maja 2014 roku w remizie OSP w Olszówce. Uczestniczyli w nich zaproszeni goście oraz mieszkańcy Olszówki, który przybyli, aby dowiedzieć się, jak przygotować potrawy, które kiedyś na co dzień gościły w domach naszych przodków. Wśród gości przybyłych na warsztaty były m.in. panie z KGW z Raby Niżnej oraz Prezes OSP Olszówka Wojciech Gil.

            Pierwszym etapem warsztatów było wspólne gotowanie i przygotowywanie potraw – relacjonują olszowskie gospodynie. Następie wszyscy zasiedli do poczęstunku, na który składały się wcześniej przygotowane dania. W ich skład wchodziły rośliny, które znaleźć można na naszych łąkach i w ogrodach oraz zioła i przyprawy z naszego regionu. Były to m.in. szczaw, pokrzywy, rozmaryn, kwiat czarnego bzu, mięta, pierwiosnki, lipa, mlecze, sałata zielona. Przygotowaliśmy z nich wspólnie napoje, zupy, twarożki oraz klopsy mięsne z pokrzywą. Tradycyjne potrawy, które zostały podane to: kluski z mąki razowej ze słoniną lub śmietaną, kluski kudłate, pierogi, sałatka z pokrzywą. Skosztować można było również tradycyjnie wypiekanego chleba. Wszyscy uczestnicy byli bardzo zadowoleni ze spotkania, szczególnie dlatego, że mogli przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa lub zasmakować w nowych potrawach.

 

                                                                                                          red. Bożena Kaciczak